'NGC's Scam City is niet fake'

De criminelen die te zien waren in het televisieprogramma Scam City van National Geographic waren wel degelijk echt. Dat stelt Fox Channels Benelux, eigenaar van de zender, woensdag in een verklaring.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) stelde woensdag op een gemeenteraadsvergadering dat in de aflevering over Amsterdam acteurs zijn gebruikt. Volgens Fox is dat niet waar.

"De productiemaatschappij bevestigt dat er geen gebruikgemaakt is van acteurs, de mensen die in beeld komen zijn werkelijke overtreders van de wet", staat in de verklaring. "Sommigen zijn gecompenseerd zoals gebruikelijk is in de televisiewereld nadat de opnames waren voltooid."

In Scam City is te zien hoe oplichters, zakkenrollers en andere criminelen te werk gaan. Begin deze maand werd een uitzending aan Amsterdam gewijd. Kijkers kregen onder meer te zien hoe criminelen zich voordeden als agenten en vervolgens portemonnees beroofden van nietsvermoedende mensen.

Naar aanleiding van de vragen over Scam City heeft Fox overigens wel bepaald dat de geplande herhalingen van de afleveringen worden geschrapt.