Schoonmakers maken uit protest goed schoon

Schoonmakers schrobben en poetsen een basisschool in Groningen woensdag 'zoals het hoort'. Ze doen dit omdat ze vinden dat ze doorgaans te weinig tijd krijgen om hun werk goed te doen. Dat zegt vakbond FNV Schoonmaak dinsdag, drie dagen voor werkgevers en vakbonden over een nieuwe schoonmaak-cao in gesprek gaan.

De schoonmakers krijgen volgens FNV normaal ongeveer anderhalve minuut de tijd om een klaslokaal te reinigen. Dat kan niet in die tijd, zegt de bond. "Dan wordt het niet echt schoon en dat is niet gezond voor de kinderen", zegt een van de schoonmakers volgens FNV.

Werknemers in de sector protesteren al langer voor een nieuwe cao. Ze vinden dat ze te weinig verdienen, onder te hoge druk werken en te weinig waardering krijgen voor hun werkzaamheden. In Nederland werken ongeveer 150 duizend schoonmakers.

Vakbonden FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen gaan vrijdag met werkgeversorganisatie OSB praten over een nieuwe overeenkomst. Ook de politiek is bezig met de schoonmakers: het kabinet heeft plannen om de schoonmakers die in overheidsgebouwen werken weer in dienst te nemen om ze zo betere arbeidsomstandigheden te bieden.