EU wil buitenlandse baan zoeken versimpelen

Werklozen moeten binnen de Europese Unie makkelijker over de grens een baan kunnen vinden. De Europese Commissie wil hiervoor het banennetwerk EURES verbeteren. Dat heeft eurocommissaris László Andor (sociale zaken) vrijdag voorgesteld.

Het online deel van EURES moet meer vacatures bevatten, ook van private ondernemingen. De cv's van werkzoekenden moeten daarnaast automatisch gaan worden gekoppeld aan vacatures. Volgens de commissie staan er momenteel in de EU twee miljoen vacatures open, terwijl er sprake is van een recordwerkloosheid.

Bedrijven moeten daarnaast via de medewerkers en de website van EURES informatie kunnen inwinnen over hoe buitenlandse werknemers opgevangen kunnen worden. De informatie over waar een overschot is aan werknemers en waar juist meer vacatures zijn, moeten tot slot ook beter ontsloten worden voor overheden en instellingen. Volgens Andor moeten vooral mkb'ers profijt kunnen behalen uit EURES. De diensten van EURES zijn gratis.

Op het moment werken 7,5 miljoen Europeanen in een andere EU-lidstaat. Dat is 3,1 procent van het totale aantal werkenden. Jaarlijks verhuizen ongeveer zevenhonderdduizend mensen in de EU naar het buitenland voor een nieuwe baan. Dat komt overeen met 0,29 procent, wat veel lager is dan in bijvoorbeeld Australië (1,5 procent tussen de acht staten) en de Verenigde Staten (2,4 procent tussen vijftig staten).