Russische kritiek op mensenrechten Nederland

Terwijl in Nederland de discussie over de homorechten in Rusland hoog oploopt, uit dat land in een rapport forse kritiek op de mensenrechten in ons land. Het rapport over de mensenrechten in de Europese Unie is opgesteld door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het 153 pagina's tellende rapport zijn 9 pagina's ingeruimd voor Nederland. Het Russische ministerie noemt de situatie van buitenlanders die in Nederland worden vastgehouden zorgelijk en wijst op rapporten van Amnesty International waarin staat dat Nederland detentie inzet "als middel voor intimidatie en bestraffing". Het rapport haalt ook de dood aan van de Rus Aleksandr Dolmatov. Hij pleegde vorig jaar zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam.

Ook zet het Russische ministerie vraagtekens bij de handelswijze van de Nederlandse politie en de inlichtingendiensten. Nederland kent onder andere een hoger aantal telefoontaps dan de omringende landen en bij het aanleggen van een gegevensbestand over een persoon worden soms ernstige fouten gemaakt. 

Het Caribisch deel van het koninkrijk komt in het rapport van het ministerie ook aan de orde. Volgens Moskou is er weliswaar een lichte verbetering te zien in de omstandigheden in gevangenissen, maar zijn er nog altijd problemen, zoals overvolle cellen, een gebrek aan ventilatie en slechte gezondheidszorg.

Russische kritiek op mensenrechten Nederland
Russische kritiek op mensenrechten Nederland (Foto: ANP)