Politicus VS oppert vuurpeloton voor executies

Ter dood veroordeelden voor een vuurpeloton zetten als een dodelijke injectie geen optie is. Dat is het voorstel van een senator in de Amerikaanse staat Wyoming. Republikein Bruce Burns heeft inmiddels een wetsvoorstel ingediend om de terugkeer van het vuurpeloton mogelijk te maken.

De wet in Wyoming schrijft momenteel nog voor dat executies moeten worden uitgevoerd door middel van de gaskamer, als er geen dodelijke injectie beschikbaar is, aldus Burns. "Wyoming heeft momenteel geen werkende gaskamer (...) dus de bouw van een gaskamer en de kosten die daar aan verbonden zijn lijken mij onpraktisch", aldus Burns. "Ik vind de gaskamer eerlijk gezegd wreed en daarom heb ik voor het vuurpeloton gekozen, een methode die ook in Utah wordt gebruikt."

Het kostenplaatje speelt voor Burns een belangrijke rol. "Een van de redenen dat ik het vuurpeloton heb gekozen en niet een andere methode is dat het een van de goedkoopste oplossingen voor de staat is." Volgens Burns is zijn wetsvoorstel hard nodig, omdat in diverse staten een tekort aan de grondstoffen voor dodelijke injecties ontstaat. De meeste bedrijven die de benodigde chemicaliën verkopen willen geen zaken meer doen met gevangenissen.