Warmste 6 januari sinds begin metingen

Maandag is de warmste 6 januari sinds het begin van de metingen in 1901. Nog voor het middaguur werd het in De Bilt 13,3 graden. Daarmee sneuvelde het oude record van 13,1 graden uit 1999. 's Middags reikte de temperatuur in De Bilt tot 14,5 graden. Dat meldt weeronline.nl.

De warmste plek was in Noord-Brabant. Daar werd het 14,7 graden, terwijl de Wadden het moeten doen met 10,6 graden. Het record van de warmste januaridag (15,1 graden) wordt waarschijnlijk niet meer gebroken.

Volgens meteorologen is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin januari een graad of 5. Vrijdag werd al de warmste 3 januari sinds 1901 gemeten. Ook het dagrecord van dinsdag gaat mogelijk sneuvelen. Dat staat sinds 2005 op 12,5 graden.

Ondanks de lenteachtige temperaturen, is het weerbeeld vooral herfstachtig. Maandagmiddag trekt opnieuw een neerslaggebied over het land, dat gepaard gaat met flink wat wind. Na woensdag daalt de temperatuur langzaam. Wellicht worden vanaf komend weekend normale temperaturen voor de tijd van het jaar bereikt.