Extreme koude treft VS

Het buitengewone koufront dat de afgelopen dagen al werd voorspeld is maandag aangekomen in delen van de Verenigde Staten. Van Montana in het noorden tot Alabama in het diepe zuiden zorgt de zogenoemde polaire vortex de komende dagen voor gevaarlijk lage temperaturen. Op bepaalde plekken kan de gevoelstemperatuur dalen tot -50 of -60 graden Celsius. Zelfs in het normaal zo zonnige Florida wordt vorst verwacht.

Grote delen van het midwesten van de VS werden afgelopen weekeinde al getroffen door extreem winterweer, waarbij zo'n dertig centimeter sneeuw viel. En het gevaar is nog niet geweken. In North Dakota wordt het -35 graden Celsius, in Wisconsin -29 graden, en in Minneapolis, Indianapolis en Chicago wordt het -27 graden. "Het is een gevaarlijke kou", aldus Butch Dye van de nationale weerdienst NWS.

In Indianapolis is code rood afgegeven, wat betekent dat mensen alleen in noodgevallen de weg op mogen. In diverse staten zijn scholen en overheidsgebouwen maandag gesloten.

De polaire vortex is een tegen de klok in draaiende poel van ijskoude, dichte lucht, voorafgegaan door sneeuwval. De winterdepressie in de VS en Canada zorgt de komende dagen juist voor relatief hoge temperaturen in Noordwest-Europa.