Australische ijsbreker moet standby blijven

Voor de 52 passagiers die van het bij Antarctica in het poolijs vastgelopen Russische schip Akademik Sjokalski zijn gehaald kan het nog wat langer duren voor ze weer vaste grond onder de voeten hebben. De ijsbreker Aurora Australis, waarmee ze op weg zijn naar Tasmanië, heeft vrijdag opdracht gekregen niet verder te varen en standby te blijven om een Chinese ijsbreker te kunnen helpen, mocht die ook in het ijs vast komen te zitten.

Het was de Chinese ijsbreker Xue Long (Sneeuwdraak) die de helikopter beschikbaar stelde waarmee de 52 passagiers van de Akademik Sjokalski donderdag naar de Aurora werden overgebracht. Maar vrijdagavond liet de bemanning van de Sneeuwdraak weten bezorgd te zijn dat het schip door het ijs ingesloten zou raken. De Aurora moet in de buurt blijven voor het geval er assistentie moet worden verleend, zei het reddingscoördinatiecentrum van de Australische scheepvaartautoriteit AMSA.

De Sneeuwdraak ligt aan de rand van het ijsveld dat de Akademik Sjokalski omgeeft. De Aurora ligt elf kilometer ten noorden van de Sneeuwdraak. Het Chinese schip gaat zaterdag proberen open water te bereiken, zei een AMSA-woordvoerster.

Op de Akademik Sjokalski zitten nog 22 bemanningsleden. Zij wachten af tot het ijs rond hun schip vanzelf breekt. Er is nog voor weken proviand aan boord.

John Young van de noodresponsdienst van AMSA zei dat de eigenaren en verzekeraars van de Akademik Sjokalski volgens internationale verdragen voor de kosten van de reddingsoperatie moeten opdraaien. Een eventueel onderzoek naar hoe het schip in het ijs kon vastraken zal door Rusland moeten worden uitgevoerd.

De Akademik Sjokalski vertrok op 28 november uit Nieuw-Zeeland om de expeditie van de Australische ontdekkingsreiziger Douglas Mawson van 1911 tot 1913 na te bootsen. Het schip raakte op 2700 kilometer van Hobart ingesloten door drijfijs dat door een storm werd opgestuwd.