Honderden gewonden in nieuwjaarsnacht

In de eerste nacht van het nieuwe jaar zijn honderden gewonden gevallen. Een eerste rondgang langs zestien ziekenhuizen in voornamelijk grote steden leert dat alleen daar al meer dan 380 gewonden, onder wie 125 vuurwerkslachtoffers, zijn behandeld. Landelijk zijn er circa negentig ziekenhuizen.

Het aantal feestgangers dat te veel drugs of drank had gebruikt lag bij de meeste ziekenhuizen hoger dan het aantal vuurwerkslachtoffers. Het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, dat de grootste afdeling spoedeisende hulp van Nederland heeft, behandelde zestig patiënten. Daarvan hadden er dertig te veel gedronken of te veel drugs gebruikt. In nog eens vijf gevallen ging het om vuurwerkletsel. De rest was gewond geraakt door bijvoorbeeld een val of een vechtpartij.

Sommige ziekenhuizen geven aan meer patiënten te hebben behandeld dan in voorgaande jaren. De meeste ziekenhuizen zien een beeld dat vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Geen een ziekenhuis geeft aan dat er deze keer duidelijk minder patiënten waren.

Bij het Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam waren er geen 'heftige voorvallen', zegt een woordvoerder. Er werden 45 patiënten behandeld, waarbij het in ongeveer vijftien gevallen om vuurwerkletsel ging. "Maar het waren vooral lichte verwondingen. Het was ook fijn dat niemand agressief was richting het personeel. We zijn blij dat we geen politie nodig hebben gehad om iemand te kunnen behandelen."

Bij het Flevoziekenhuis ging het jaar minder fijn van start. Daar moest iemand worden verwijderd die hulpverleners bedreigde. De nacht was daar verder druk, maar niet drukker dan anders. Er werden vijf vuurwerkslachtoffers en acht mensen met alcoholvergiftiging behandeld. Ook hadden sommige mensen verkeerd gegeten of te veel gegeten.

Het Sint Francisus Gasthuis in Rotterdam behandelde tientallen slachtoffers van geweld of alcohol. Daarnaast werden drie vuurwerkgewonden behandeld. "Dagen als deze zijn altijd een stuk drukker dan uitgaansweekeinden. De laatste jaren lijkt de drukte op feestdagen toe te nemen", zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis stuurt de zwaardere vuurwerkgewonden door naar het Erasmus MC, waar er tien werden behandeld.

Het dodental staat vooralsnog op één. Dinsdagavond kwam een 51-jarige man in Medemblik om het leven toen hij zwaar vuurwerk afstak.