Politie eist zwaardere bestraffing nieuwjaarsgeweld

Straattuig dat tijdens de jaarwisseling geweld gebruikt tegen hulpverleners moet niet opnieuw veel lagere straffen krijgen dan geëist. De rechterlijke macht moet niet achterblijven bij de aanpak van deze groep, zegt korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie dinsdag in De Telegraaf.

Om relschoppers rond de jaarwisseling harder aan te pakken eist justitie op snelrechtzittingen straffen die driekwart zwaarder zijn dan normaal. Bij geweld tegen hulpverleners wordt de strafeis nog eens verdubbeld.

Maar de zwaardere eisen bleken bij vorige jaarwisselingen weinig zin te hebben. Rechters gingen meestal niet mee in de zwaardere strafeis en legden zoals gebruikelijk een boete of een taakstraf op. Dat mag volgens Bouman niet nog eens gebeuren. Hij vindt dat bij geweld tegen hulpverleners een celstraf op zijn plaats is, zoals het OM ook eist.

Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker zegt in de krant dat de rechtspraak het principe steunt om zwaarder te straffen bij geweld tijdens evenementen en tegen hulpverleners. Wel moet iedere zaak volgens hem apart worden beoordeeld.