Amsterdam heeft meeste vuurwerkgezanik

Het meeste gezanik op vuurwerkoverlast.nl kwam de afgelopen dagen uit Amsterdam. Vanuit de hoofdstad kwamen 1700 klachten binnen. Uit Rotterdam en Den Haag waren dat er respectievelijk 1200 en 1000.

Initiatiefnemer Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam denkt dat het verschil wordt veroorzaakt door de extra inspanningen van de politie in Rotterdam en Den Haag. "De verhoogde politie-inzet in die steden heeft duidelijk effect", zegt hij zondag in een verklaring. "Agenten treden in Rotterdam en Den Haag vaker op tegen te vroeg afgestoken vuurwerk. De vuurwerkoverlast is daardoor duidelijk kleiner dan een jaar geleden."

Uit het hele land zijn tot nu toe ruim 33 duizend meldingen over vuurwerkoverlast geteld, waarvan ruim de helft binnenkwam na de start van de vuurwerkverkoop op zaterdagochtend. Mensen maken melding van 'een niet aflatende vuurwerkterreur', 'een spervuur aan knallen' en 'een spoor van vernielingen', liet Bonte eerder op de dag weten.

Meldingen kunnen nog tot 4 januari worden doorgegeven. Vorig jaar ontving het meldpunt tachtigduizend klachten.

Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties en wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. De meldingen worden gebundeld en begin 2014 overhandigd aan de Tweede Kamer en vijftien burgemeesters. De initiatiefnemers willen dat vuurwerk alleen bij professionele vuurwerkshows wordt afgestoken. Twee op de drie Nederlanders zouden zich daarin kunnen vinden, meldde Eenvandaag zaterdag op basis van een peiling.