Vergunningen voor wietverkoop toegekend in Denver

In Denver, in de Amerikaanse staat Colorado, zijn vrijdag de eerste vergunningen voor de verkoop van marihuana uitgereikt. De inwoners van Colorado kozen er vorig jaar voor wiet te legaliseren en vanaf 1 januari mogen vergunningshouders marihuana voor recreatief gebruik verkopen.

In totaal werden vrijdag 34 vergunningen uitgedeeld: veertien voor een Amerikaanse versie van de coffeeshop, zeventien voor kwekers en drie voor mensen die andere soorten cannabisproducten willen verkopen, zoals spacecake. Vooralsnog mogen alleen bedrijven die al marihuana om medische redenen verkochten de overstap maken naar verkoop aan recreatieve gebruikers.

Aan het verkrijgen van de vergunningen ging een lang proces vooraf. Zo werden er onder meer openbare hoorzittingen gehouden waarin de buren van de winkeliers aan het woord kwamen. Elke potentiële winkel werd ook aan meer dan tien inspecties onderworpen.

De nieuwe vergunninghouders kregen vrijdag ook flyers mee, waarop alle regels rondom de verkoop nog eens worden uitgelegd. Zo mag marihuana alleen worden verkocht aan mensen van 21 jaar of ouder, mogen mensen niet in het openbaar wiet roken, stoned achter het stuur kruipen of de wiet meenemen naar een andere staat.

Naast Colorado besloot ook de staat Washington vorig jaar marihuana te legaliseren. Washington hoopt nog voor de zomer van 2014 de eerste coffeeshops te openen.