Beatrix-beelden naar Drenthe

Sculpturen van prinses Beatrix worden vanaf mei tentoongesteld in Beeldenpark De Havixhorst in De Schiphorst, in de gemeente Meppel. De beelden zijn afkomstig uit Nederlandse overheidsgebouwen. "We verwachten tweehonderd beelden te kunnen tentoonstellen", laat conservator Han van Hagen vrijdag weten. "Maar we mikken op meer."

Met de troonswisseling zijn de beelden van de voormalige vorstin in raadszalen, provinciehuizen en andere openbare gebouwen vervangen door afbeeldingen van koning Willem-Alexander. "We willen deze beelden symbolisch redden van het depot", aldus Van Hagen. De bereidheid bij de overheidsinstellingen om mee te werken is groot.

"Het kapsel lijkt altijd", vertelt de conservator over de beelden van Beatrix, die zelf ook beeldhouwt. "Het is vooral spannend hoe de kunstenaar haar gezicht verbeeldt." Van Hagen hoopt onder meer werk van beeldhouwer Pieter d'Hont te kunnen tonen. "Hij maakte portretten van Beatrix in haar eigen atelier, terwijl de meeste kunstenaars het met een foto moesten doen."

De beelden worden aan het begin van het nieuwe jaar van hun originele plek gehaald en overgebracht naar het beeldenpark. De tentoonstelling Beatrix in Beelden duurt tot en met augustus.