Britse jihadisten raken paspoort kwijt

De Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May heeft dit jaar van twintig mensen het Britse paspoort afgenomen. Dat heeft de Britse krant The Independent maandag gemeld. In de tweeënhalf jaar daarvoor werden slechts zeventien paspoorten afgenomen. May wil voorkomen dat Britse jihadisten uit Syrië  terugkeren naar Groot-Brittannië, maar critici vrezen dat mensen wier paspoort is afgepakt het risico lopen gemarteld te worden of anderzins slecht worden behandeld.

Volgens een bron bij het Britse ministerie van buitenlandse zaken is het een publiek geheim dat steeds vaker Britse Syrië-strijders hun Britse paspoort kwijtraken. "Dit gebeurt. Er zijn tussen de veertig en 240 Britten in Syrië en we zijn vermoedelijk niet zo snel met het afnemen van hun staatsburgerschap als zou moeten."

May heeft het recht om Britten hun paspoort af te nemen, maar alleen als diegene ook nog een ander paspoort heeft. Mensen die stateloos zouden worden kan het Britse staatsburgerschap niet worden afgenomen. Een rechter komt er niet aan te pas, het is aan de minister om te bepalen of iemand 'bijdraagt aan het algemeen welzijn'. "Staatsburgerschap is een privilege, geen recht", aldus het ministerie.

Het ministerie van binnenlandse zaken weigerde te zeggen waarom het aantal mensen van wie het paspoort is afgenomen is gestegen. In bijna alle gevallen werd het paspoort ingetrokken toen de betreffende persoon in het buitenland verbleef. Daardoor kwamen ze vast te zitten.

Benjamin Ward van Human Rights Watch maakt zich zorgen over het afnemen van het staatsburgerschap. "Het is uiteraard van groot belang dat de regering bij deze kwesties de mensenrechten nauwlettend in de gaten houdt."