Apple sluit deal met Chinese telecomreus

Apple heeft een langverwachte overeenkomst gesloten met China Mobile, 's werelds grootste telefoonaanbieder met meer dan 750 miljoen klanten. De iPhone 5S en 5C zijn vanaf 17 januari verkrijgbaar via de aanbieder. Dit moet Apples telefoonverkoop in China een duw in de rug geven gezien de goedkopere concurrentie van lokale fabrikanten en Samsung.

De deal hing al langer in de lucht. Apple kampt in China met een krimpend marktaandeel. In het derde kwartaal had het bedrijf in China een marktaandeel van 6,2 procent, terwijl dat een jaar eerder nog 7,9 procent was. Ondertussen zag Samsung, vooral dankzij goedkopere telefoons, zijn aandeel groeien van 14,1 naar 21,2 procent. Ook telefoons van Chinese fabrikanten Yulong, Huawei en Lenovo verkopen beter dan die van Apple.

Door de deal met China Mobile hoopt Apple meer klanten te bereiken. Volgens analist James Wang van marktonderzoeksbureau Canalys is Apple met deze deal niet van succes verzekerd. "We denken dat dit voordeel slechts drie maanden aanhoudt. Bovendien komt Samsung binnenkort met een nieuwe telefoon", aldus Wang.

Apple en China Mobile hebben geen financiële details naar buiten gebracht over de samenwerking. Waar het Apple om de verkoop gaat, grijpt de telefoonaanbieder de samenwerking aan om zijn 4G-netwerk in de schijnwerpers te zetten. Het 4G-netwerk is dit jaar in zestien steden beschikbaar, waaronder Beijing, Shanghai en Guangzhou. Volgend jaar moeten dat 340 steden zijn.

Begin dit jaar zei topman Tim Cook van Apple dat China de Verenigde Staten voorbij kan gaan als grootste markt ter wereld. Het Amerikaanse techbedrijf is sinds 2009 actief in China via telefoonaanbieders China Telecom en China Unicom.