'Gifgas was Westers, EU-aanslagen dreigen'

Volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken hebben de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk 'de terroristen' aan chemische wapens geholpen. Diezelfde drie landen leidden aanvankelijk het initiatief om Syrië na de gifgasaanvallen binnen te vallen.

De plannen werden gedwarsboomd door Syrië-bondgenoot Rusland, dat zich inclusief marine dwars voor Syrië wierp. Dankzij het bondgenootschap heeft Rusland in Syrië het hele jaar door toegang tot de wereldzeeën, die in het eigen land steevast dichtvriezen. Tegelijkertijd is Syrië het enige pro-Russische land in de regio; het wordt door VS-bondgenoten omringd.

Het Westerse gifgas is volgens minister Faisal Maqdad gebruikt in de aanvallen van enkele maanden geleden. Bewijzen die de rebellen linken aan alle locaties waar chemische aanvallen plaatsvonden zouden inmiddels aan VN-inspecteurs zijn gepresenteerd.

Ook zouden de rebellen plannen hebben om in de nabije toekomst aanslagen in Europa te plegen met het overgebleven gifgas. Hoewel de Syrische regering haar gifgas volgens plan heeft ingeleverd, zou gifgas in de handen van nietsontziende jihadisten vanzelfsprekend geen goed idee zijn.

Maqdad: "We herhalen dat de terroristische groeperingen degenen zijn die de wapens gebruikten met hulp van de VS, het VK en Frankrijk. Dit moet gestopt worden. Het betekent dat chemische wapens spoedig gebruikt gaan worden door diezelfde groeperingen, [maar dan] tegen de bevolking van Europa."