IndiŽrs boos op VS en slopen pizzatent

Indiase betogers hebben vrijdag een pizzarestaurant van een Amerikaanse keten aangevallen in Mumbai. De actievoerders zijn woest om de behandeling van een Indiase diplomate in de Verenigde Staten, meldden Indiase media. Ze eisen een boycot van Amerikaanse producten.

De rel draait rond plaatsvervangend consul-generaal in New York, Devyani Khobragade. Ze kan in de VS tot 15 jaar cel krijgen wegens visumfraude en het onderbetalen van haar huishoudster. Tijdens haar hechtenis moest ze een strip search ondergaan. Dat leidde tot veel ophef in haar thuisland, waar actievoerders hun woede koelden op een filiaal van Domino's. Ook een McDonalds-restaurant was naar verluidt doelwit van betogers.

Een kleine politieke beweging heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Hoewel niemand gewond raakte, houdt de politie uit voorzorg grote Amerikaanse bedrijven in de stad extra in de gaten. Ook elders in het land zijn anti-Amerikaanse protesten opgelaaid naar aanleiding van de zaak tegen Khobragade.

Khobragades advocaat zegt dat haar arrestatie op grond van diplomatieke immuniteit onwettig was, en zal deze aanvechten. Volgens het Amerikaanse OM geniet de vrouw echter geen volledige immuniteit, met name niet voor delicten die niet in verband met haar werk zijn gepleegd.


Protest bij het Amerikaanse consulaat in de stad Hyderabad