Wiener Philharmoniker schrapt nazi's uit erelijst

Het beroemde Wiener Philharmoniker heeft zes nazi-kopstukken postuum hun onderscheidingen afgenomen. Onder meer Hitlers rijkscommissaris voor het bezette Nederland, Arthur Seyss-Inquart, verloor de erering van het Oostenrijkse symfonieorkest. Dat vertrouwde historicus Oliver Rathkolb persbureau AP vrijdag toe.

Het orkest stemde volgens Rathkolb op de jaarvergadering van 23 oktober unaniem in met het royement van de nazi-coryfeeën. Behalve Seyss-Inquart zijn ook Albert Reitter, Baldur von Schirach, Friedrich Rainer, Rudolf Töpfer en Hanss Blaschke uit de lijst van gelauwerden geschrapt.

Rathkolb boog zich eerder dit jaar in opdracht van het Wiener Philharmoniker over het oorlogsverleden van het orkest. Hij stelde vast dat het Weense muziekgezelschap het nazibewind enthousiast omarmde. De helft van de leden sloot zich aan bij de NSDAP, en het orkest liet joodse collega's zonder aarzelen vallen. Van de dertien wegens hun joodse afkomst ontslagen musici kwamen er vijf om in concentratiekampen.