'Automobilisten bang op donkere snelwegen'

Automobilisten die 's nachts op onverlichte snelwegen rijden maken zich grote zorgen om hun veiligheid. De bezuinigingsmaatregel zorgt onnodig voor gevaarlijke situaties omdat er minder zicht is. De ANWB en enkele gemeenten hebben daar tientallen klachten over binnen gekregen, schrijft het AD vrijdag.

De bestuurders zijn bang voor ongelukken nu ze bochten vaak laat zien en op- en afritten onoverzichtelijk zijn. De gemeenten Vlaardingen, Midden-Delftland en Maassluis hebben hun zorgen geuit in een brandbrief aan Rijkswaterstaat. De ANWB, waar de afgelopen tijd zo'n zestig klachten binnenkwamen, wil het liefst in gesprek met de wegbeheerder.

Sinds september worden de verkeerslichten op grote delen van het snelwegennet om 21.00 uur uitgeschakeld. Dat zou voor de verkeersveiligheid niets uitmaken, omdat het op veel trajecten dan rustig is. Rijkswaterstaat wil met de maatregel 35 miljoen euro besparen.

Vorige maand bleek echter dat de kans op ongelukken onderschat was. Op snelwegen waar 's avonds het licht uitgaat, zou het drukker zijn dan Rijkswaterstaat suggereert.