Werkgevers tevreden over pensioenakkoord

VNO-NCW en MKB-Nederland tonen zich positief over het woensdag gesloten pensioenakkoord. Volgens de werkgeversorganisaties blijft een goede pensioenopbouw mogelijk voor alle inkomens en is bovendien afgewend dat opnieuw moet worden onderhandeld over drie miljard euro aan bezuinigingen.

Een domper voor hen is wel dat de WW-premies minder worden verlaagd dan eerder was afgesproken. De loonkosten van werkgevers rijzen toch al de pan uit, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke verklaring.

Het akkoord opent volgens hen verder de weg naar 'substantiële' premieverlaging bij de pensioenen, wat goed zou zijn voor de koopkracht. Essentieel is daarbij dat die premieverlaging niet wordt gedwarsboomd door nieuwe toezichtregels op pensioenen, stellen de werkgeversorganisaties.

De coalitie sloot het akkoord met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Afgesproken is onder meer dat de belastingvrije pensioenopbouw wordt verlaagd naar 1,875 procent, in plaats van 1,75 procent. Door deze aanpassing kost het pensioenakkoord zo'n zeshonderd miljoen meer dan het vorige plan.

Het tekort dat hierdoor ontstaat wordt onder meer gedekt door de lastenverlichting voor werkgevers te schrappen. Verder wordt de 'mobiliteitsbonus' voor oudere werknemers versoberd en moeten pensioenfondsen btw gaan betalen. De lagere pensioenopbouw moet leiden tot een lagere pensioenpremie. De Nederlandsche Bank houdt dit in de gaten.