Protest Afrikaanse migranten in IsraŽl opgebroken

De Israëlische autoriteiten hebben dinsdag een demonstratie bij het parlementsgebouw in Jeruzalem opgebroken. Zo'n honderdvijftig Afrikanse migranten protesteerden bij het gebouw tegen de detentie van mensen die illegaal in Israël verblijven. De demonstratie was het sluitstuk van een twee dagen durende protestmars. De deelnemers waren zondag vanuit een detentiecentrum in het zuiden van Israël vertrokken naar Jeruzalem om aandacht te vragen voor hun lot.

"We praten over mensen die niets te verliezen hebben", zei Michael Rotem, een Israëlische activist die deelnam aan de mars. "Dit is hun laatste kans om te zeggen: we willen vrijheid."

Vorige week werd een wet gewijzigd waarmee het mogelijk werd dat Israël Afrikaanse migranten zonder proces een jaar lang kan vasthouden. Na die tijd moeten ze worden overgebracht naar een 'open' detentiecentrum in het zuiden van Israël. De migranten mogen het detentiecentrum wel verlaten, maar moeten zich drie maal per dag melden. De migranten kunnen voor onbepaalde tijd worden vastgehouden.

Volgens critici is dit beleid er alleen maar op gericht om migranten ertoe te dwingen Israël te verlaten. De migranten zelf zeggen hun land te zijn ontvlucht, omdat het er te gevaarlijk was of te zwaar. Israël meent echter dat het economische vluchtelingen zijn die op zoek zijn naar werk.