Akkoord over dekking pensioenplannen

De coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het eens geworden over de financiële dekking van de pensioenplannen. Dat maakte D66-leider Alexander Pechtold dinsdagmiddag bekend na afloop van een overleg op het ministerie van Financiën. Naar verwachting kan woensdag een definitief akkoord worden gesloten.

De pensioenspecialisten van de vijf fracties komen woensdagochtend bijeen om er een 'punt achter te zetten', zei Pechtold. "We hebben een hele belangrijke hobbel nu genomen", zei Arie Slob (ChristenUnie). "Morgen moet het definitief gaan gebeuren." Over de inhoud van de dekking wilden beide politici niets kwijt.

Het kabinet onderhandelde de afgelopen tijd met de oppositiepartijen over de aanpassing van de pensioenplannen, omdat de oorspronkelijke voorstellen strandden in de Eerste Kamer. Het kabinet is in de senaat afhankelijk van steun van de oppositie. Omdat aanpassing van de plannen geld kost, moesten de partijen het eerst daarover eens worden.

Dat het akkoord pas woensdag officieel wordt beklonken terwijl er al overeenstemming bestaat over de dekking, heeft ook te maken met het debat dinsdag in de Eerste Kamer over het woonakkoord. Dat akkoord werd eveneens gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. Die partijen willen zekerheid dat het niet wordt getorpedeerd door PvdA-senator Adri Duivesteijn.