'Selfie' ook Nederlands woord van het jaar

'Selfie' is ook in Nederland het woord van het jaar geworden. Van de 22 duizend mensen die een stem uitbrachten koos 32 procent voor selfie, wat staat voor een meestal met de smartphone gemaakt zelfportret. Dat meldt woordenboekuitgever Van Dale dinsdag.

Ook in België haalde selfie de meeste stemmen. Vorige maand werd hetzelfde woord door de uitgever van de Oxford-woordenboeken in Groot-Brittannië al uitgeroepen tot woord van het jaar. Het woord werd in Nederland eerder ook genomineerd in een verkiezing voor het meest overbodige woord, maar die verkiezing werd gewonnen door het woord kids.

Socialbesitas (overmatig en dwangmatig gebruik van social media) werd in Nederland tweede en sletvrees (angst om voor slet te worden aangezien) haalde de derde plaats. Andere genomineerden waren boekface, comakijken, voedselsjoemel, kweekburger, knikkebolziekte en kopschopper.

Het woord selfie werd in 2002 voor het eerst gebruikt op een online-forum in Australië. De hashtag #selfie verscheen in 2004 op de fotowebsite Flickr. Het gebruik was niet wijdverbreid tot 2012, toen het via Instagram en Twitter doordrong tot de meer traditionele media. Inmiddels wordt het gebruikt voor bijna elk fotografisch zelfportret.

In de categorie jongerentaal won twerken, een seksueel getinte manier van dansen. Bij lifestyle won scheefwerken, wat inhoudt dat iemand onder zijn opleidingsniveau werkt in de hoop uiteindelijk beter werk te krijgen. Bij sport/amusement won koningslied, in de categorie economie werd bitcoinmiljonair het meest gekozen. Bij de politieke termen staat participatiesamenleving bovenaan. Dit woord won eerder de vaagtaalverkiezing.