Ook tweede Hobbit-film gooit hoge ogen

The Hobbit: The Desolation of Smaug heeft qua opbrengst het beste Nederlandse openingsweekend van het jaar beleefd. De tweede film in de Hobbit-trilogie van Peter Jackson haalde ruim 1,76 miljoen euro op. De film verscheen woensdag in de Nederlandse bioscopen en had toen al de beste première van het jaar met bijna 452 duizend euro. Dat laat filmmaatschappij Warner Bros maandagmiddag weten.

Op de tweede plaats staat nu Iron Man 3. De superheldenfilm verscheen eind mei en haalde toen ruim 1,1 miljoen euro op. Net als de Hobbit-films verscheen ook Iron Man 3 in 3D. Kaartjes voor 3D-voorstellingen zijn doorgaans een paar euro duurder dan voor 'reguliere' voorstellingen in 2D. Hierdoor wordt de totale opbrengst flink opgekrikt.

Voor dit jaar staan geen andere enorme films meer gepland. Het mag dus worden aangenomen dat het record van de Hobbit-film de drie resterende weken van 2013 overleeft.

Het resultaat van de tweede Hobbit-film is vrijwel identiek aan dat van de eerste, An Unexpected Journey, die vrijwel precies een jaar geleden verscheen. Die film bracht in Nederland in het openingsweekend ruim 1,78 miljoen euro op.

De drie Hobbit-films kostten tot nu toe ruim een half miljard dollar en nog altijd is de laatste opname niet gemaakt. Ook wordt nog naarstig gewerkt aan de enorme hoeveelheid visuele effecten in het derde deel, There and Back Again, dat eind volgend jaar verschijnt. Jackson hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken, want An Unexpected Journey bracht wereldwijd al meer dan een miljard dollar op.

In The Desolation of Smaug komt het gezelschap bestaande uit de Hobbit Bilbo Baggins, de dertien dwergen en de tovenaar Gandalf na lange omzwervingen aan bij de Lonely Mountain, het voormalige dwergenrijk Erebor, waar nu de helse draak Smaug huist. Bilbo moet de befaamde Arkenstone onder de neus van Smaug wegkapen zodat dwergenleider Thorin Oakenshield het rijk van zijn voorvaderen op het beest kan heroveren.

The Hobbit: The Desolation of Smaug, met onder anderen Martin Freeman, Ian McKellen, Orlando Bloom en Richard Armitage, draait momenteel in 220 Nederlandse bioscoopzalen. Veel daarvan vertonen de film in 3D, en sommigen zelfs in de verhoogde frame rate van 48 in plaats van 24 beeldjes per seconde.


Ook tweede Hobbit-film gooit hoge ogen (Foto: Novum)