Zorgen over oorlogsgraf onderzeeŽr O-16

Een Nederlandse onderzeeboot die tijdens de Tweede Wereldoorlog zonk voor de kust van Maleisië is mogelijk door bergers aangetast. De boot, de O-16, is een oorlogsgraf en de laatste rustplaats van tientallen opvarenden. Op de plek van het wrak is een kraanvaartuig gezien met aan op het dek een grote hoeveelheid roestig oud ijzer.

Het ministerie van Defensie kan niet bevestigen of de boot of delen van het vaartuig daadwerkelijk zijn geborgen. Een woordvoerster spreekt wel van een "zeer verontrustende melding", met name voor de nabestaanden van de omgekomen opvarenden.

Defensie bevestigt dat de positie van het wrak van de Nederlandse onderzeeër overeenkomt met de plek waar het mogelijke bergingsvaartuig is gezien. Het ministerie is daarover ingelicht door derden.

De Hr. Ms. O-16 liep op 15 december 1941 op een mijn, waardoor de onderzeeër zonk. In de dagen daarvoor had de Nederlandse boot meerdere Japanse schepen getorpedeerd. De oorlog met Japan was toen nog maar een paar dagen oud.

Van de opvarenden van de onderzeeër overleefde slechtséén man: bootsman Cor de Wolf. De 41 andere zeelieden kwamen om het leven, onder wie commandant Anton Bussemaker. De O-16 werd in 1995 teruggevonden.

In Australië ontstond afgelopen week ophef toen bleek dat commerciële bergers het oorlogschip HMAS Perth ernstig hebben beschadigd. De bergers waren waarschijnlijk uit op het metaal van het schip. Het Australische schip werd in 1942 tot zinken gebracht in de oorlog met Japan. Het is de laatste rustplaats van meer dan 350 opvarenden en ligt in Indonesische wateren

Zorgen over oorlogsgraf onderzeeër O-16
Zorgen over oorlogsgraf onderzeeër O-16 (Foto: ANP)