Jan Smeets baalt van Pinkpop-onthullingen bands

Jan Smeets vindt het jammer dat bands steeds vaker zelf bekend willen maken dat ze op Pinkpop komen optreden. "Dan staat het ineens online", zegt de Pinkpopbaas, die werd gevolgd voor de documentaire Mr. Pinkpop, tegen Novum Nieuws. "De managers willen tegenwoordig dat de bands het zelf bekend maken."

De 68-jarige Smeets vindt dat Pinkpop zelf de line-up moet onthullen en hoopt dat er tijdens de jaarlijkse persconferentie, die dit jaar plaatsvindt op 12 maart, nog wat bekend te maken valt. "Het festival is voor mij heel belangrijk en ik wil niet achter de feiten aan lopen", zegt Smeets, die het festival in Landgraaf oprichtte met Hans van Beers, Wim Wennekes en Frits van Reysen.

Wel heeft de rockpromotor gevraagd aan de managers of ze het een uur van tevoren kunnen laten weten als ze het optreden gaan aankondigen. Smeets zegt dat muziekliefhebbers de hele dag op fansites zitten te speculeren en checken welke bands er toeren en mogelijk komen. "Het is bijna een soort wedstrijd om het als eerste te ontdekken."

Smeets is samen met concertorganisator Mojo verantwoordelijk voor de programmering. "Ik krijg elke week een lijst met wie ze bezig zijn en daar zet ik dan mijn opmerkingen bij", legt hij uit. Het komt wel eens voor dat een band alleen wil komen als ze een andere band mee mogen nemen die tijdens zijn tournee in het voorprogramma staat. "Maar dat gebeurt zelden en we gaan daar alleen in mee als het ook een band is die op het festival past."

Tijdens de 45e editie, die komend jaar plaatsvindt in het pinksterweekend van 7 tot en met 9 juni, vroeg Metallica of het zijn supportact mocht meenemen. "Als Metallica het vraagt, dan weet je gewoon dat ze met een goede komen." Mr. Pinkpop wordt zaterdagavond op Nederland 3 uitgezonden.