Coffeeshop in Berlijn onzeker

Het is nog niet zeker of de Berlijnse wijk Friedrichshain-Kreuzberg een coffeeshop krijgt naar Nederlands model. Monika Herrmann (Groenen), bestuurster van het stadsdeel, kreeg deze week weliswaar steun van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, maar de Berlijnse senator Mario Czaja (CDU) is tegen de legale verkoop van cannabis in het Görlitzer Park. "Handel in verdovende middelen is in Duitsland verboden", aldus het kantoor van Czaja.

De opening van een coffeeshop in Kreuzberg zou een primeur betekenen voor Duitsland. Volgens Hermann is zij 'genoodzaakt om in ongebruikelijke oplossingen te denken', omdat de veiligheidssituatie rond het Görlitzer Park onhoudbaar dreigt te worden.

Burgemeester Van der Laan steunt Hermanns initiatief. "'Coffeeshops horen er tegenwoordig gewoon bij", zei de burgervader tijdens een werkbezoek aan de Duitse hoofdstad.

Het Görlitzer Park wordt al jaren geteisterd door drugshandel. Veel omwonenden zeggen dat zij het park, dat in bezit lijkt genomen door dealers - voornamelijk Afrikaanse illegalen - en verslaafden, nauwelijks meer in durven.

Dit jaar voerde de politie er al meer dan honderd invallen uit. Bijna duizend mensen werden aangehouden. Tegen meer dan driehonderd van hen werd strafvervolging ingesteld.

In Berlijn ligt het gebruik van softdrugs veel hoger dan in de rest van Duitsland. Onder de 15- en 16-jarigen steekt negentien procent van de jongens en tien procent van de meisjes regelmatig een joint op. Elders in de Bondsrepubliek ligt dit aantal rond de acht procent.

Van de zestien Duitse deelstaten staat Berlijn relatief mild tegenover het bezit van softdrugs: gebruikers mogen maximaal vijftien gram bij zich hebben voor eigen gebruik. In het veel conservatievere Beieren en elders ligt die grens bij zes gram.

Volgens Van der Laan is het voor jonge mensen 'beter' om wiet aan te schaffen bij legale verkooppunten dan bij willekeurige dealers, omdat in coffeeshops 'op de kwaliteit wordt gelet'.

Herrmann wil haar plan voor een coffeeshop verwezenlijken via een aanvraag bij het Bondsinstituut voor Geneesmiddelen en Medicijnengebruik. Dat kan een ontheffing verlenen voor de gecontroleerde afgifte van cannabis als daarmee een gezondheids- of een publiek belang is gediend. Midden volgend jaar moet de aanvraag rond zijn.