Televisiekijker kijkt vaker op tablet

Nederlanders kijken meer televisieprogramma's vanaf hun tablet. Bijna een kwart van de tabletbezitters doet dit, ten opzichte van zestien procent vorig jaar. Dat concludeert marktonderzoeksbureau GfK vrijdag.

Op tablets zijn vooral de televisie-apps Uitzending Gemist, Youtube en RTL XL populair. Sinds september kunnen Nederlanders bovendien de videostreamingdienst Netflix gebruiken op hun tablet. Volgens GfK maakt een op de tien Nederlanders gebruik van on-demand videodiensten als Netflix of Pathé Thuis.

In Nederland zijn zo'n zeven miljoen tablets op de markt, waarmee meer dan de helft van de bevolking toegang heeft tot het draagbare beeldscherm.

Naast de groei van het aantal tablets, neemt ook het aantal smartphones toe. In het jaarlijkse onderzoeksrapport Trends in Digitale Media stelt GfK dat er voor het eerst meer smartphonebezitters zijn dan mensen met een desktopcomputer. Zo'n 8,5 miljoen mensen (67 procent) bezitten een smartphone, tegenover 65 procent een pc.

Dat het marktaandeel van pc's afneemt, is al langer bekend. Computerfabrikanten als HP en Dell zien al enkele jaren hun verkoopcijfers afnemen. Bovendien worden de cijfers van GfK ondersteunt door een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind vorige maand publiceerde.

Volgens het CBS wordt de desktopcomputer (69 procent) verdrongen door de laptop. Tablets zijn volgens het statistiekbureau in 45 procent van de huishoudens aanwezig. Volgens zowel het CBS als GfK worden desktopcomputers en smartphones nog altijd meer gebruikt dan tablets.