Europees Parlement wil Snowden horen

Het Europees Parlement heeft donderdag in een stemming besloten dat het klokkenluider Edward Snowden formeel wil uitnodigen om een verklaring af te leggen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. De bedoeling is om de hoorzitting begin januari via een videoverbinding plaats te laten hebben.

Claude Moraes, de belangrijkste rapporteur van het Europees parlement over het afluisterschandaal, zei volgens de Britse krant The Guardian blij te zijn met de uitslag van de stemming in het parlement. De komende weken worden er vragen opgesteld voor Snowden die vervolgens worden doorgestuurd naar zijn advocaat. De bevraging zal volgens Moraes 'rigoureus en eerlijk' zijn.

"Een van de vragen die ik de heer Snownden wil stellen is waarom hij heeft besloten de informatie openbaar te maken en wat de complicaties en implicaties zijn van zijn daden. Ook wil ik vragen stellen over zijn huidige situatie in Rusland, zijn mening over de gevolgen van de onthullingen op de veiligheid en de inlichtingendiensten (...)", aldus Moraes.