Aangifte tegen verkoper nazispullen op Marktplaats

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen een Marktplaatsaanbieder. De verkoper biedt diverse historische spullen aan met hakenkruizen aan, maar ook namaakartikelen. "Daar zit echt een hele handel achter", zegt directeur Esther Voet. De spullen zijn volgens Voet antisemitisch en het verkopen ervan is kwetsend.

"We hebben lang overwogen om ook aangifte te doen tegen Marktplaats", gaat Voet verder. "Maar op het laatste moment kregen we bericht dat de directeur volgende week met ons wil spreken." Voet wacht het gesprek af en neemt daarna eventueel alsnog stappen. Het CIDI riep Marktplaats zondag op stappen te ondernemen tegen de verkoop van nazispullen. De zaak kwam aan het rollen na een uitzending van Kassa over het onderwerp. Daaruit bleek dat meer dan duizend nazimemorabilia te koop werden aangeboden op Marktplaats.

Tegen Marktplaats hebben de website Nieuws WO2 en de Bond van Antifascisten aangifte gedaan. Volgens hoofdredacteur Arthur Graaff neemt Marktplaats de kwestie niet serieus en zou de verkoopsite het aanbieden van nazispullen moeten voorkomen.

Marktplaats was niet direct beschikbaar voor commentaar.