OM gaat achter ghb-grondstofhandelaren aan

Vrijwel alle online aanbieders van gbl, de belangrijkste grondstof voor de populaire partydrug ghb, hebben hun handel hierin gestaakt na een waarschuwing van het Openbaar Ministerie en de politie. Één website verkoopt nog steeds gbl. Naar deze webwinkel wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, meldt het OM maandag.

Begin september meldde het OM 22 handelaren dringend te hebben geadviseerd de verkoop van de stof te staken. Sinds vorig jaar staat ghb op de lijst van harddrugs, waardoor het ook mogelijk is handel in de grondstof gbl aan te pakken. Handelaren in gbl lopen het risico vervolgd te worden voor voorbereidingshandelingen voor de productie van ghb. Hier staat een straf op van maximaal zes jaar cel.

De prijs van een liter ghb is de afgelopen maanden volgens het OM met tientallen procenten gestegen. Het OM denkt dat dit komt doordat gbl minder makkelijk is te verkrijgen.

Dinsdag staat een gbl-handelaar uit Rhoden terecht in de rechtbank in Assen. De 36-jarige man werd in september vorig jaar opgepakt. Bij zijn aanhouding legde de politie beslag op 42 duizend liter van de vloeibare drugsgrondstof. De verdachte werd begin januari opnieuw opgepakt, omdat hij zijn handel gewoon voortzette. Toen werd nog eens 5200 liter gbl in beslag genomen. De handelaar zit nog vast.