Joodse kunstenaar ontdaan na 'gejammer' Mart Smeets

De joodse kunstenaar Joop Rubens is van slag door het commentaar dat Mart Smeets leverde op een schilderij dat hij maakte van de presentator voor het programma Sterren op het Doek. Smeets maakte in de aflevering van afgelopen zaterdag een verwijzing naar de afkomst van Rubens.

De presentator maakte duidelijk dat hij niet blij was met zijn onderkin op het doek van Rubens. "Als ik er langs zou lopen, denk ik: val eens af. Word eens anders oud. Maar ik kan me indenken dat je me zo ziet", zei Smeets tegen Rubens. "Het is een bestraffende Amstelveense joodse manier om naar iemand te kijken."

"Het feit dat ik joods ben, heeft helemaal niets met het programma te maken", reageert Rubens maandag tegenover De Telegraaf. "Het kwam zo onverwacht, dat ik perplex stond. Als hij dit eerder in het programma had gezegd, dan was ik weggelopen." Na de uitzending werd Rubens door tientallen vrienden en kennissen gebeld. "Iedereen vindt de uitspraken van de heer Smeets beneden ieder peil."

Ook Frits Barend, die geboren werd in een joodse familie, snapt de opmerking van Smeets niet. "Het slaat echt nergens op. Hij roept maar wat om interessant te doen. Ik vraag me af of er ook een bestraffende Volendamse joodse manier is om naar dingen te kijken of een bestraffende Amstelveense katholieke manier."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël noemt de opmerkingen van de presentator 'niet koosjer en uitermate onaangenaam'. "Het is Mart Smeets in optima forma. Wij gaan kijken of dit een melding waard is in onze jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten."