Netanyahu vindt reis herdenking Mandela te duur

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat toch niet naar de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela die dinsdag in Johannesburg wordt gehouden. De reis zou volgens een woordvoerder van de premier te veel geld kosten, meldt de Israëlische krant Haaretz. Netanyahu had eerder aangegeven wel naar de herdenking te gaan.

De reis en de beveiliging van de premier zou omgerekend zo'n 1,4 miljoen euro kosten: ruim 580 duizend euro om een vliegtuig te charteren en nog eens 660 duizend euro voor Netanyahu's beveiliging. De premier zou eigenlijk zondag vertrekken.

De zuinigheid van de premier is opvallend, gezien de onthullingen over zijn andere uitgaven. Volgens een overzicht van Netanyahu's declaraties uit 2012, dat vorige week onder de aandacht werd gebracht door een burgerrechtenorganisatie, gaf hij bijna 670 duizend euro belastinggeld uit.

De premier gaf onder meer 1200 euro aan geurkaarsen uit en zeventienduizend euro aan bloemstukken. Aan het bijhouden van de tuin rond de ambtswoning werd ruim twintigduizend euro gespendeerd.