'Nederland streeft Finland voorbij in wiskunde'

Nederlandse scholieren zijn beter in wiskunde dan Finse scholieren. Dat blijkt uit het driejaarlijkse wereldwijde onderzoek PISA naar de kennis en vaardigheden van 15-jarige scholieren, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Als het om wiskunde gaat stijgt Nederland van de elfde naar de tiende plaats, waardoor Finland uit de top tien wordt gegooid. Dat Nederland Finland op dit vlak voorbijstreeft, lijkt vooral te komen doordat Finland harder achteruit is gegaan. De score die Nederland haalt is namelijk lager dan de vorige keer. Omdat de Finnen op andere vlakken beter presteren staat Finland wereldwijd nog wel op een gemiddelde vierde plaats.

Nederland presteert slechter dan drie jaar geleden als naar het totaalbeeld wordt gekeken. In 2009 eindigde Nederland gemiddeld als tiende, vorig jaar stond Nederland op de dertiende plaats. De top drie is volledig Aziatisch. De stadstaat Shanghai voert de lijst aan. Nieuw is dat Estland en Polen een hoge notering halen. Die presteren volgens het onderzoek beter dan Nederland en eindigen net achter Finland.