SS'er Heinrich Boere overleden

De voormalige SS'er Heinrich Boere is zondag op 92-jarige leeftijd overleden in de gevangenis. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. Boere werd in 2010 tot levenslang veroordeeld wegens de moord op drie Nederlanders.

Boere stierf volgens het ministerie van justitie van Noordrijn-Westfalen een natuurlijke dood in een gevangenis in Fröndenberg, een plaats in de Duitse deelstaat. Zijn gevangenschap na zijn veroordeling tot levenslang ging in 2011 van start, nadat het vonnis definitief was geworden.

De rechtbank in Aken veroordeelde Boere in maart 2010 tot een levenslange celstraf voor de moord op drie Nederlanders in 1944. In december dat jaar wees het Duitse federale hof in Karlsruhe het beroep van oud-SS'er Heinrich Boere tegen zijn veroordeling af.

Boere stond terecht omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de SS-eenheid Silbertanne in Nederland drie burgers heeft doodgeschoten. Volgens de aanklager ging het om gewetenloze moorden, begaan door een overtuigde nazi. Daar ging de rechter destijds in mee. Het vonnis was gelijk aan de eis van de aanklager.

Boere heeft bekend de drie Nederlanders in 1944 te hebben doodgeschoten. Hij tekende daarbij aan op bevel te hebben gehandeld.

Boere, die in 1946 uit een krijgsgevangenenkamp was gevlucht, werd voor de moorden in 1949 in Amsterdam al bij verstek ter dood veroordeeld. Deze straf werd later omgezet in levenslang. De SS'er woonde op dat moment in Duitsland, dat hem weigerde uit te leveren.