'Politie voorkomt NSB-studentenfeest'

Een NSB-studentenfeest in Groningen waar de bezoekers deze maand een gele jodenster zouden krijgen opgespeld is op het laatste moment voorkomen. Een bedrijf dat was gevraagd de jodensterren te leveren sloeg alarm en de politie greep in, meldt het Nieuw Israëlitisch Weekblad vrijdag.

Bij een bedrijf dat op maat gemaakte buttons levert was een bestelling van veertig buttons voor een 'themafeest' binnengekomen. De besteller, de 20-jarige studente Soraya, had daarbij aangegeven het 'een beetje een ongebruikelijke button' is, bedoeld voor een themafeest. "Toen ik die gele vervolgingsster zag, was ik even van de kaart", zegt Orion Roos van het bedrijf tegen het weekblad.

Roos belde meteen zijn joodse vader, die de politie inseinde. De politie heeft in Groningen een speciale studentenagent die contact met de groep zocht. De studenten realiseerden zich toen volgens de politie dat een NSB-thema niet zo grappig is als ze hadden gedacht. "Ze schaamden zich er diep voor." Het feestje dat op 16 november stond gepland werd afgelast.

Soraya, die communicatie- en informatiewetenschappen studeert, stelt tegenover het weekblad dat NSB niet voor Nationaal Socialistische Beweging, maar voor nog sneller bezopen stond. Dat toch gele jodensterren werden besteld zou komen doordat iemand op een gegeven moment dacht: "Hé NSB, laten we wat sterren bestellen." Soraya zegt spijt te hebben. "Als student doe je weleens iets stoms." Omdat het feest niet doorging, is er volgens haar niks aan de hand.