Plaatsen nepbom op station wordt dure grap

Een 22-jarige man uit Wolvega moet fors in de buidel tasten voor het plaatsen van een nepbom in het station in zijn woonplaats. De Fries moet de kosten die NS maakte voor het inzetten van bussen vergoeden. Dat heeft de politierechter in Leeuwarden donderdag bepaald. De NS diende een rekening in van bijna 26 duizend euro.

Daarnaast kreeg de man een werkstraf van 120 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Voor de kosten die de NS maakte draait hij samen met een medeverdachte op.

Na de ontdekking van de bom, 's ochtends vroeg op 11 januari van dit jaar, werd het treinverkeer rond Wolvega stilgelegd. Passagiers werden met bussen naar Steenwijk en Heerenveen vervoerd. De treinen hebben een halve dag stilgestaan.

De verdachte en zijn maat hadden in een melige bui vier plastic flessen met water gevuld en aan elkaar getapet. De hulpdiensten sloegen groot alarm. Brandweer, GGD en en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werden ingeschakeld. De EOD benaderde de bom uit voorzorg met een robot.

Met wat stroomdraden en een schakelaar leek het pakketje verdacht veel op een echte bom. De Wolvegaster zei donderdag dat hij er nooit bij na had gedacht dat het plaatsen van de bom zo veel impact zou hebben. "Hoe dom kun je zijn", merkte de rechter op.

Toen het nieuws van de bom naar buiten kwam, durfden de twee zich niet te melden. De rechter bepaalde dat de verdachte de kosten moet betalen die de NS maakte om de bussen in te huren. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De zaak tegen de tweede verdachte, ook 22 jaar en eveneens afkomstig uit Wolvega, werd donderdag niet behandeld. Met het toezenden van de dagvaarding was iets misgegaan. Hij moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden.