Solliciteerneger doet aangifte tegen elektronicazaak

De afgewezen sollicitant Jeffrey Koorndijk is van plan juridische stappen te nemen tegen het Arnhemse bedrijf dat hem afwees op basis van zijn huidskleur. Het bedrijf stuurde een interne mail met de passage 'het is niks... een neger' per ongeluk naar hem. "Ik wil de rechter erbij gaan halen", zegt de 23-jarige Koorndijk tegen Novum Nieuws. "Dit heeft me ontzettend gedemotiveerd."

Koorndijk ontving deze week een mail van een medewerker van elektronicabedrijf Mike de Wilde Electronics in Arnhem die gericht was aan de eigenaar. "Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)", stond er. "En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers", werd genoemd als tweede reden. "Toen ik het las was ik even stil", vertelt Koorndijk.

De man uit Deventer belde het bedrijf vervolgens om uitleg te vragen. Nadat hij eerst te horen kreeg dat de medewerker niet aanwezig was, kreeg hij hem alsnog te pakken. "Hij noemde het slordig dat hij die mail had gestuurd", vertelt Koorndijk. De man vertelde de sollicitant dat hij geen racist is.

"Hij zei een donkere collega te hebben die zichzelf ook altijd zo noemde", aldus Koorndijk over het woord neger. "Ik vond het gewoon een smoes." De sollicitant kreeg via mail en telefoon excuses aangeboden. "Maar die accepteer ik niet." Koorndijk heeft aangifte gedaan. Hij heeft nog geen concrete plannen voor zijn juridische stappen.

Een vriendin van Koorndijk, ChristenUnie-politica Ixora Balootje, plaatste een foto van de mail op Twitter die talloze keren werd geretweet. "Ik hoop dat het me helpt bij het vinden van een baan", aldus Koorndijk.

De medewerker die de mail stuurde is op non-actief gezet. Hij wordt bedolven onder de dreigementen, zo laat Mike de Wilde desgevraagd weten. "Die berichten liegen er niet om."