Tien miljoen voor zeventiende-eeuws psalmboekje

Een psalmboekje uit 1640 heeft dinsdag op een veiling in New York 14,2 miljoen dollar (10,4 miljoen euro) opgeleverd. Het is een recordbedrag voor een veiling van een gedrukt boek. Filantroop David Rubenstein kocht het psalmboekje. Hij wil het aan Amerikaanse bibliotheken uitlenen.

Het zogeheten Bay Psalm Book is het eerste boek dat in Noord-Amerika werd gedrukt, toen het land nog in handen was van de Britten. Van de 1700 exemplaren zijn er nog elf in roulatie. Het werd gedrukt op een uit Londen geïmporteerde drukpers.

Het geveilde boek was eigendom van een kerk uit Boston, waar Benjamin Franklin, een van de geestelijk vaders van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, werd gedoopt.

Het psalmboekje verbreekt het recordbedrag van 11,5 miljoen dollar (8,4 miljoen euro) dat drie jaar geleden werd betaald voor een uitgave van John James Audubons boek Birds of America. Een persoonlijk notitieboekje van Leonardo da Vinci is het duurste geschrift dat ooit werd geveild. Dat leverde 30,8 miljoen (22,6 miljoen euro) dollar op in 1994.