VVD wil afwijkend paspoort voor inwoners Cariben

Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten krijgen als het aan de VVD ligt een eigen paspoort. Tweede Kamerlid André Bosman vindt dat op de buitenkant van het document te zien moet zijn waar ze vandaan komen. De eilandbewoners hebben nu hetzelfde document als mensen die in Nederland wonen.

De liberale partij vindt dat duidelijk zichtbaar moet zijn uit welk land iemand komt, zodat een gemeente kan zien of iemand aan bepaalde eisen op het gebied van opleiding of inkomen moet voldoen. De bewoners van de voormalige Antillen behouden wel de Nederlandse nationaliteit.

Bosman vindt niet dat er iets moet veranderen voor inwoners van Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Dat zijn, anders dan Aruba Curaçao en Sint Maarten geen zelfstandige landen binnen het koninkrijk, maar bijzondere gemeenten.

D66 vindt het voorstel 'pijnlijk en ongepast', laat de partij in een reactie weten Fractievoorzitter Alexander Pechtold heeft er 'geen goed woord voor over'. "Waar is de liberale VVD gebleven? Sinds wanneer kijkt de VVD zelfs binnen ons eigen koninkrijk naar iemands afkomst in plaats van naar de kansen van ieder individu?", vraagt hij zich af.

De Tweede Kamer praat woensdag over de begroting van het ministerie van Koninkrijksrelaties. D66-Kamerlid Wassila Hachchi gaat Bosman daar vragen zijn voorstel in te trekken. "De VVD bereikt niets met dit plan, behalve verdeeldheid zaaien", vindt zij.