Banken vinden bonusplafond onnodig

Nederland heeft geen eigen regels nodig voor de hoogte van bonussen bij banken. De bancaire sector heeft de variabele beloningen de afgelopen jaren namelijk al flink verlaagd. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken dinsdag in een reactie op het wetsvoorstel van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

"Slechts twee procent van de negentigduizend bankmedewerkers in Nederland ontvangt een variabele beloning van twintig procent of meer", aldus de bankenvereniging in een schriftelijke reactie. Het gaat daarbij vooral om specialisten die zo schaars zijn dat banken wel een dergelijk bedrag moeten betalen. Als voorbeeld daarvan noemt de NVB beveiligingsexperts voor internetbankieren.

"Nederlandse banken lopen in Europa voorop met het matigen van variabele beloningen", zo stelt de vereniging verder. De bank ziet daarom weinig heil in het plan van minister Dijsselbloem om bonussen in de financiële sector vanaf 2015 te beperken tot maximaal twintig procent van het vaste salaris, zoals in een wetsvoorstel staat dat dinsdag openbaar werd gemaakt.

Dat Dijsselbloem regels wil invoeren die strenger zijn dan de Europese wetten, vindt de vereniging onterecht. "In een tijd waarin wordt gewerkt aan een Europese bankenunie past geen Nederlandse 'Alleingang'", aldus de NVB. De regels zouden Nederlandse banken bovendien 'op achterstand' binnen Europa.