Bevallen? Tover je placenta om in een fotolijstje

De 25-jarige Britse Amanda Cotton vindt het zonde om afval weg te gooien. Ook menselijk afval, zoals placenta’s, kan volgens haar prima gerecycled worden. “Het is vrij normaal dat mensen de eerste spulletjes van hun baby bewaren. De placenta is één van de eerste creaties tussen moeder en kind. Waarom zou je dat niet vieren met een aandenken?

Amanda maakt van de moederkoek fotolijstjes waarin je bijvoorbeeld de eerste echo kunt bewaren. Het proces start door de placenta te koken en daarna in kleine stukjes te hakken. Daarna wordt deze in een vorm gegoten samen met hars en andere materialen.

Volgens Amanda heeft ze al veel positieve reacties gekregen op haar project en heeft ze zelfs al enkele bestellingen binnen gekregen. Amanda vertelt: “We moeten anders tegen afval aan gaan kijken. Waarom zouden we menselijk afval niet gebruiken als dat mogelijk is?” Ze snapt ook niet waarom mensen producten van hun lichaam walgelijk vinden en als afval beschouwen. Volgens haar zouden menselijke afvalproducten zowel een ‘esthetische als een materiële waarde’ bezitten.