'Greenpeace-activisten blijven actievoeren'

De twee Nederlandse Greenpeace-activisten die gevangen zaten in een Russische cel, zijn niet van plan te stoppen met actievoeren. In een interview met Nieuwsuur zegt machinist van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise Mannes Ubels maandagavond dat wat hem is overkomen niet als reden te zien om te stoppen, meldt de NOS.

Actievoerder Faiza Oulahsen stelt dat de bereidheid tot actievoeren zelfs is toegenomen. "Ik ben alleen maar daadkrachtiger geworden. In het begin was ik bezorgd, maar toen ik me daar overheen had gezet, dacht ik: ik laat me niet intimideren."

In totaal zaten dertig Greenpeace-activisten vast, nadat de Arctic Sunrise op 19 september tijdens een protestactie bij een boorplatform in de Petsjorazee door de Russen werd geënterd en opgebracht. Inmiddels zijn 29 activisten op borgtocht vrij, een Australische activist zit echter nog vast.

Oulahsen geeft aan dat van tevoren al werd gedreigd met geweld, maar dat ze dat een onwaarschijnlijk scenario vond, aangezien de actie geen aanklacht was tegen het Russische regime. "We demonstreerden tegen Gazprom. En we bevonden ons in internationale wateren op een Nederlands schip."

De Nederlanders zeggen dat ze in de gevangenis redelijk zijn behandeld. De activisten zaten eerst vast in Moermansk, maar werden later overgebracht naar Sint-Petersburg. Vooral in Moermansk ging het wel. "Het is natuurlijk niet luxe, maar het is er uit te houden", aldus Oulahsen. In Sint-Petersburg hoorden ze van veel gevangenen dat ze regelmatig door celgenoten of bewakers mishandeld zouden worden, maar dat zou de activisten niet zijn overkomen.

De activisten aan wie borgtocht is verleend kunnen totdat het onderzoek naar ze is afgerond Rusland niet verlaten, gaf de Russische federale migratiedienst eerder aan. Oulahsen hoopt voor oud en nieuw weer thuis te zijn, Ubels geeft aan al blij te zijn als hij voor de Olympische Winterspelen, die 7 februari beginnen, terug is. Ubels denkt niet dat ze worden veroordeeld. "Ik ga er nog steeds van uit dat het recht zijn loop zal krijgen."