Moslimgroep dreigt met meer aanslagen in China

Een radicale moslimgroepering die strijdt voor onafhankelijkheid van de Oeigoerse regio Xinjiang in het noordwesten van China, heeft gedreigd met meer aanslagen. De Islamitische Partij van Turkistan (TIP) is vol lof over de dodelijke aanslag in Beijing van vorige maand en waarschuwt voor nieuwe terreuraanslagen in de Chinese hoofdstad.

De aanslag bij de Verboden Stad, in het hart van Beijing, kostte op 28 oktober de drie daders - een man, zijn vrouw en haar moeder - alsmede twee toeristen het leven.

De Chinese machthebbers wijten geweldsuitbarstingen in Xinjiang altijd al aan de TIP en vroeger aan haar voorgangster. Beijing zegt dat de autoriteiten het hoofd moeten bieden aan door extremistische Oeigoeren georganiseerde terreurdreigingen. Waarnemers betwijfelen echter of de TIP wel zo'n georganiseerd geheel is en in staat is aanslagen te coördineren.

Ene Abdullah Mansour, die zegt de leider van de TIP te zijn, heeft een ruim acht minuten durende videoboodschap uitgebracht, waarin hij meldt dat de aanslag in Beijing 'een jihadistische operatie' was. Mansour zegt verder dat de Grote Hal van het Volk een mogelijk volgend doelwit is.

"Chinese ongelovigen, weet dat jullie Oost-Turkistan de afgelopen zestig jaar een rad voor ogen hebben gedraaid, maar dat de bevolking daar nu wakker is geworden. De mensen hebben geleerd wie hun echte vijand is en ze zijn teruggekeerd naar hun eigen godsdienst. Ze hebben hun les geleerd", zo betoogt Mansour in zijn boodschap.