Carlsen nieuwe wereldkampioen schaken

Magnus Carlsen heeft Viswanathan Anand onttroond als wereldkampioen schaken. De tiende partij in de tweekamp in Chennai eindigde in remise, waarmee de 22-jarige Noor de Indiër met 6,5-3,5 versloeg. Anand is de eerste titelverdediger die in een tweekamp om de wereldtitel geen enkele partij wist te winnen. 

De wedstrijd leverde vandaag alleen in het eindspel nog wat vuurwerk op. Anand probeerde tegen beter weten in nog een winstkans te krijgen, maar na 65 zetten stonden er alleen nog een paard en koning tegenover de koning van Carlsen op het bord en was zijn kans verkeken.

Carlsen wordt volgende week 23 en is de op één na jongste wereldkampioen ooit. Toen Garry Kasparov in 1985 zijn landgenoot Anatoli Karpov in een tweekamp versloeg was hij 22 jaar en bijna zeven maanden. De nummer drie op de lijst is nu de fameuze Let Michail Tal die in mei 1960 als 23-jarige wereldkampioen werd ten koste van Michail Botwinnik.

Carlsen werd in 2008 al beschouwd als een kanshebber op de titel, maar toen de wereldschaakbond FIDE tussentijds de regels aanpaste, bedankte hij. Sinds 1 januari 2010 voert Carlsen al de wereldranglijst aan en drie jaar later brak hij het elo-ratingrecord van zijn illustere voorganger Kasparov. De Noor heeft op het moment een rating van 2861.