Studenten fout voorgelicht

Hogescholen en universiteiten geven scholieren in hun voorlichtingsbrochures onvolledige en geen eerlijke informatie. Dat stelt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), die 141 brochures onder de loep nam.

Bijna geen enkele studie vermeldt het bijvoorbeeld als er een bindend studieadvies wordt gehanteerd. Ook komt de informatie volgens de vakbond vaak niet overeen met cijfers van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de opleidingen beoordeelt.

"Opleidingen beweren dat ze fantastische docenten en faciliteiten hebben, terwijl de NVAO het hier niet mee eens is", zegt LSVb-voorzitter Jorien Janssen. Pure misleiding en foute voorlichting, vindt ze.

Volgens de LSVb is eerlijke en goede voorlichting juist nu essentieel. "De overheid stelt steeds strengere eisen en wil dat studenten zo snel mogelijk afstuderen. Met als gevolg dat een verkeerde studiekeuze veel geld kost voor de student", legt Janssen uit. De studentenvakbond roept hogescholen en universiteiten op hun folders aan te passen.