Minder nachttreinen naar Schiphol

Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden vanaf halverwege volgende maand drie dagen per week geen nachttreinen. Dat blijkt uit de definitieve dienstregeling voor 2014 die de NS vrijdag bekendmaakte. Als reden noemt de NS grootscheeps onderhoud in combinatie met nieuwe veiligheidsregels van spoorbeheerder ProRail.

De nachten waarin aan het spoor wordt gewerkt kunnen van week tot week verschillen, licht een woordvoerder van de NS desgevraagd toe. Wel zullen de werkzaamheden zo veel mogelijk worden geconcentreerd in de nachten van zondag op maandag, van maandag op dinsdag, en van dinsdag op woensdag.

De treinen tussen Amsterdam en Leiden worden in de onderhoudsnachten omgeleid via Haarlem en maken een extra stop op Amsterdam Sloterdijk. Tussen Leiden en Schiphol rijden pendeltreinen. Wie uit de hoofdstad naar de luchthaven wil, kan op Amsterdam Sloterdijk overstappen op een bus, waarin ook ruimte is voor koffers en andere bagage.

Ook al rijden de omgeleide nachttreinen via Haarlem, dat wil niet zeggen dat Haarlemmers nu een nachtverbinding met Amsterdam krijgen. De trein zal op dat station niet stoppen.

Behalve tussen Amsterdam en Schiphol rijden in de nieuwe dienstregeling, die 15 december ingaat, ook tussen Rotterdam en Den Haag minder nachttreinen. Op dat traject gaat het om twee nachten per week waarin reizigers het hele jaar lang rekening moeten houden met alternatief vervoer.

Wanneer onderhoud wordt gepleegd aan het spoor, legt ProRail voortaan het verkeer op het hele baanvak stil. Tot nu toe konden over één spoor nog steeds treinen rijden als aan het spoor de andere kant op werd gewerkt.

In de nieuwe dienstregeling van de NS is ook een nieuwe nachtelijke verbinding opgenomen. Wie in de nacht van vrijdag op zaterdag of van zaterdag op zondag van Utrecht naar Amersfoort wil - of juist in omgekeerde richting - kan voortaan ook de nachttrein pakken.