Vaticaan voetbalt illegaal

Miles Jacobson, de producer van Football Manager-serie, sprak op de London Games Conference 2013 en had het daar over de softwarepiraterij. Football Manager 2013, de vorige game in de reeks, is na een crack die in mei 2013 uitgekomen was meer dan tien miljoen keer illegaal gedownload.

De ontwikkelaar ziet heel precies hoe vaak en wie het downloadt, omdat de crackers vergeten waren de functie 'Home' uit te schakelen. Deze logt in op een gameserver van de ontwikkelaar en hierdoor heeft Sports Interactive alle ip-adressen van deze spelers met een gouden hart voor pc-gaming. Het merendeel van deze mensen komt uit China, met zo ongeveer 3,2 miljoen downloads. Turkije is goed voor ruim 1 miljoen downloads. Portugal staat op de derde plaats met 781.785 gebruikers. Grappig is dat van de 547,700 downloads uit Italië er één uit het Vaticaan komt. Is er dan niets meer heilig?

Jacobson schat dat ongeveer 1,74% van de mensen de game anders gekocht zou hebben als er geen crack was. Dat is zo ongeveer 3,7 miljoen dollar aan gemiste inkomsten. 18% van de mensen hebben de game vaker dan vijf keer gespeeld, dus dat wil zeggen dat 1,8 miljoen mensen een game spelen dat ze leuk vinden, maar niet voor betaald hebben. Dat piraten-argument dat als downloaders een game goed vinden ze het alsnog kopen, geldt niet altijd, zo blijkt maar weer.

Football Manager 2014