Palestijnen dreigen met einde vredesoverleg

De Palestijnen dreigen op te stappen uit het dit jaar hervatte vredesoverleg met Israël als de bouwplannen die Israël dinsdag bekendmaakte doorgaan. De regering in Jeruzalem wil de komende jaren honderdduizenden nieuwe woningen bouwen, waarvan volgens de krant Haaretz zo'n twintigduizend op de bezette Westelijke Jordaanoever moeten verrijzen.

De Palestijnen zien de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem als onderdeel van een toekomstige Palestijnse staat.

Het Israëlische ministerie van volkshuisvesting zei eerder op de dag haalbaarheidsonderzoeken te laten doen naar de bouw van zeshonderdduizend woningen. Volgens de Israëlische actiegroep Peace Now wil de regering niet alleen op de Westoever bouwen, maar ook in Oost-Jeruzalem vierduizend nieuwe woningen neerzetten.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat zei dat hij zijn beklag heeft gedaan over de plannen bij de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Arabische Liga. "Ik heb ze meegedeeld dat als Israël deze plannen doorzet, dat het einde van de onderhandelingen en het einde van het vredesproces betekent."

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat het Witte Huis niet op de hoogte was van de bouwplannen. "We zijn verrast door deze aankondiging en proberen momenteel uitleg te krijgen van de Israëlische regering", zei ze. "Ons standpunt is vrij duidelijk. We beschouwen de uitbreiding van nederzettingen als niet-legitiem. We hebben beide partijen opgeroepen stappen te nemen om een positieve atmosfeer te creëren voor de onderhandelingen."