YouTube goed voor 25% dataverkeer in Europa

Videowebsite YouTube is goed voor een bijna kwart van al het internetverkeer in Europa via een vaste verbinding. Mobiel gaat het om 18,5 procent. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau Sandvine.

De Amerikaanse videodienst, eigendom van Google, zou het dataverkeer hebben zien toenemen met acht procent. Volgens het onderzoeksbureau komt dit vooral door het gebruik van tablets en smartphones via een draadloos netwerk binnenshuis.

Voor de internetverbindingen binnenshuis zorgt ook de uitwisselingssoftware Bittorrent voor veel dataverkeer, te weten bijna achttien procent. Volgens Sandvine neemt het gebruik van uitwisselingssoftware echter langzaam af omdat Europeanen steeds meer overstappen op on-demand diensten voor muziek en video.

Videodienst Netflix, sinds september actief in Nederland, is verantwoordelijk voor 3,33 procent van het totale dataverkeer via vaste lijnen in Europa. De Amerikaanse videodienst is echter nog niet beschikbaar in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Volgens Sandvine zorgt het streaming aanbieden van muziek en video's van YouTube, Spotify, Netflix en andere diensten voor bijna de helft van het Europese dataverkeer.